Ibu Rose Bagaimana Didik Anak Berpuasa

Bulan puasa dah nak dekat. Bagaimana didik anak sekecil usia 2 tahun untuk berpuasa?

Ramadhan tinggal beberapa hari sahaja lagi.  

Bersediakah anda  untuk menyambut bulan puasa dengan anak-anak?

 Ibu Rose Bagaimana didik anak sekecil usia 2 tahun untuk berpuasa?

(gambar sumber dari Google)

 Bagaimana didik anak sekecil usia 2 tahun untuk berpuasa? Bagaimana nak mulakan dengan anak berumur 2 tahun mengetahui mengenai puasa dan didik mereka berpuasa? Pada usia 2 tahun masih belum boleh bagi dia berpuasa tetapi kita sudah boleh didik dia untuk tahu erti bulan puasa.

Ibu mula latih anak berpuasa semasa mereka berumur 3 tahun. Ibu masih ingat anak sulung Ibu, Sumayyah sangat teruja nak berpuasa. Kenapa? Kerana pada tahun sebelumnya – pada usia 2 tahun Ibu sudah mula bercakap mengenai berpuasa. Beritahu dia apakah kelebihan bulan puasa.

Anak usia 2 tahun, kita dah boleh sell the idea of berpuasa. Apakah kelebihan berpuasa? Kita boleh beritahu anak-anak kita, pada bulan puasa Allah turunkan banyak kelebihan. Kita rasa tenang, kita rasa best. Agak-agak anak usia 2 tahun boleh faham ke? Dia mungkin tak faham atau memang pun dia tidak faham. 🙂

Tetapi RAHSIANYA ialah kita bukan bercakap dengan concious mind dia tetapi kita bercakap dengan unconscious mind dia. Bercakap seperti anda bercakap dengan orang dewasa. Lebih baik semasa dia sedang tidur, masa itu kita sedang programkan minda dia. Tidak mengapa kalau dia nampak confuse, its okay. Percayalah, minda bawah sedar ini ataupun unconcious mind ni sangat luar biasa kuasanya.

Antara yang Ibu praktiskan dahulu dengan anak-anak Ibu ialah dialog seperti ini:

“Sumayyah nak tahu, pada bulan puasa perut kita boleh berehat. Kita bertambah sihat. Dah nak bulan puasa dah ni. Happynya nak bulan puasa.   ” Budak usia 2 tahun mungkin akan fikir apa lah yang mak aku cakap. Tetapi its okay, yang penting state of energy kita.

Kita cakap dengan penuh rasa teruja!

Kita perbanyakkan share perkara-perkara yang baik-baik dengan anak kita.

Bila dah 3 tahun, apa yang Ibu buat?  Ibu bagi dia puasa 1 jam je. Bila dia bangun tidur, lepas gosok gigi. Bagi dia makan. Katakan waktu itu pukul 9 pagi. Jadi pukul 10 baru kita bagi dia makan.

Ibu katakan pada dia “Hari ni dah masuk bulan puasa. Sekarang ini pada pukul  9 pagi. Nanti pada pukul 10 pagi baru sayang boleh makan. Mungkin sayang akan rasa lapar. Tetapi Sumayyah kena kuatkan semangat. Bersabar. “.

Tujuannya di sini ialah supaya untuk berikan bagaimanakah rasanya lapar dan puasa itu. Untuk ajari dia erti kata berpuasa, semangat, sabar dan compassionate.

It wasn’t that easy sebab dia pun tak faham dan masih blur-blur. Tetapi dia  tunggulah waktu satu jam berdetik tu. . The next day tu Ibu tambah 1 jam setengah. Tetapi normally pada usia 3 tahun itu, kita tidaklah paksa dia puasa lebih dari 3 jam. Sebab apa, sebab dia masih lagi kecil. Pada usia 2 – 4 tahun ni, badan fizikal dia masih belum berpuasa penuh. Kita cuma ingin memberikan pendedahan awal.

Tetapi apa yang kita nak adalah supaya dia boleh rasa perasaan puasa itu. Menjadi sabar semasa dia tunggu nak makan tu. Jadi selepas itu, senang untuk kita debrief semula dengan dia. Kita tanya apa yang dia pelajari, apa pengajaran puasa dan lain-lain kebaikan berpuasa.

Okay, buat yang ini dahulu. Nanti Ibu akan share lebih banyak dalam post yang berikutnya. Jika bermanfaat boleh lah SHARE dan KOMEN supaya Ibu lebih bersemangat untuk berkongsi lebih dengan anda semua.

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Ya Kareem.

Iklhas,

Ibu Rose

 

Comments

comments