BLOG IBU ROSE

Koleksi perkongsian Ibu rose dalam bentuk penulisan, video dan gambar

Anda Adalah Pemimpin Pada Anak-anak

Jika anda mendapat anak yang susah mendengar cakap, jangan terus menyangka memang nasib anda dapat anak yang begitu. Itu maksudnya menyalahkan nasib atau menyalahkan Tuhan.

Cara Atasi Anak 2 Tahun Yang Memukul Adik Kecilnya

Pernah tak melihat anak dibawah 2 tahun nampak macam pukul muka adik dia atau baby? Ingat ya, dia bukan pukul.

Bagaimana Bina Semula Hubungan Dengan Anak Remaja

Jika anda baru menyedari remaja anda sudah tidak lagi rapat dengan anda. Atau selama hari ini anda tidak membina pertalian yang rapat...

Mengapa Bayi 9 Bulan Suka Sembur Makanan

Anak saya perempuan, umur 9 bulan dan dia suka sangat sembur bila makan. Dan bila sembur, dia akan senyum. Sebelum ni saya cuba nak tahu sebab dia sembur.

Idola Kanak-Kanak adalah orang dewasa

Ini satu Perkongsian Pengalaman oleh Maya Marz. Ini anak pertama Ibu satu ketika dulu. Pada Ibu, ia nampak comel sangat. Jom kita cuba fahami apa yang tersirat dari tulisannya.

Cara Didik Anak 2 Tahun yang pada Nenek dan Atuk. Apa nak buat ya?

Bagi anak 2 tahun, semua orang macam sama sahaja padanya. Jadi dia akan juga marah nenek dan atuk dia. Jerit pada mereka dan sebagainya. So...

Adakah Anda Zalim Terhadap Anak?

Zalim juga bermaksud tidak meletakkan benda pada tempatnya. Bersabar dengan fe'el anak akan timbul, bila kita memahami bahawa manusia ini melalui fasa di dalam perkembangannya.

7 Langkah Bagaimana Memberhentikan Anak Menyusu Badan

Anak-anak kecil bila mereka menyusu terutamanya menyusu badan, ia bukan sekadar makan. Ia memberikan kepada mereka rasa dikasih...

Jangan Dipukul Anak 3 Tahun yang sedang Mengamuk

Ibu ingin berpesan sedikit, bila anak kecil anda 0-3 tahun membuat perangai...menangis kuat, melembik atau mengeraskan badan, mengamuk kerana...

Kalau Anak Tak Nak ke Tadika

Ramai yang bertanya mengenai isu anak-anak tidak mahu ke tadika kerana cikgu tersangat garang, marah-marah dan kuat menghukum fizikal dan kata-kata kasar. Ini jawapan Ibu...

Cara Betul Tanya Anak

Bila anak-anak atau sesiapa pun melakukan kesalahan, kita sering bertanya begini, “Kenapa buat macam tu, mama nak tahu, cuba beritahu mama".

Bila Anak Susah Makan Cuba Cara Ini

Adalah sangat penting untuk tidak mengkaitkan sesi makan dengan kesedihan. Ibu faham adakalanya anak akan buat perangai semasa makan. Sebaiknya elakkan diri memukul atau...

Betulkah Anak Suka Melawan?

“Along, dah tu tengok TV. Gi mandi. Jap lagi dah nak maghrib.” Along masih juga tetap duduk depan TV tanpa menghiraukan panggilan mama nya. “Along, dengar tak mama panggil. Pergi mandi.”...

7 tips atasi anak-anak bergaduh

“Adik, bak sini. Abang punya tu.” Abang minta dari adik. “Tak boleh. Ni adik punya juga. Wekk.” Adik menjelir lidah. “Bak la sini. Kalau tak, tumbuk adik.” Abang berang...

Nak Ajar Anak Berterima Kasih

Tangan di atas itu lebih baik dari tangan yang di bawah. Bila kita memberi, memberilah dengan hati penuh rela dan rasa tawaduk sebab ada orang untuk kita memberi.

Jadikan Hari ini Hari Paling Positif untuk Anda!

Assalam dan salam sejahtera semua, hari ini jadikan hari yang paling positif bagi anda. Apa maksud positif? Maksudnya anda bergerak ke arah apa yang anda impikan.

Anda Perlu Sampai Hati

"Alahai, kesiannya tengok anak kena bangun awal macam ni. Dahla baru 7 tahun. Ada 2 sesi persekolahan pulak tu." "Tak sampai hati rasanya nak kejutkan, dahla semalam balik tuisyen lambat."

Tak Selamanya Anak itu Kecil

Anak-anak kecil yang banyak kerenah akan semakin besar dan menjadi dewasa. Ibu bapa yang sudah dewasa akan menjadi bertambah tua dan lemah tenaga. Masa anak-anak kita kecil dan banyak kerenah akan berlalu dengan cepat dan pasti.

Mengapa Anak Membaling Barang

Jika anak itu adalah DIBAWAH USIA SATU TAHUN, maka itu adalah lebih kerana dia di dalam tahap membaling barang. Ada sebabnya ini berlaku kepada setiap anak-anak pada usia ini. Ini adalah kejadian Allah untuk membolehkan anak ini...

Cuti Sekolah Menguatkan Ikatan Kasih Sayang

Bila bercakap tentang cuti sekolah, Ibu cenderung untuk berkongsi bagaimana untuk menggunakan cuti sekolah ini bagi menguatkan ikatan kasih-sayang dengan anak-anak. Bagi yang telah merancang cuti dan mempunyai peruntukan untuk bercuti di...

Tahukah Anda Bayi 0-3 Bulan Tiada Minda Sedar!!

Ramai ibu bapa tidak tahu PENTINGNYA tahap umur BABY baring MELENTANG dan helpless tu…Umur baby tentunya 0-3 bulan ke bawah. Baby tak tahu buat apa-apa, mungkin menganggah sahaja.

Apa kaitan kasihkan diri dengan berhenti marah anak

Disebabkan kerja Ibu, Ibu berpeluang untuk kaunsel dan coach ramai ibu yang menderita kerana cabaran hidup mereka. Suami curanglah, anak-anak tidak hormat merekalah, mertua pilih kasihlah dan mertua suruh suami kahwin lainlah dan banyak lagi.

Pentingnya Pupuk Nilai Kemaafan Dalam Diri Sendiri dan Anak-anak

Nilai kemaafan adalah sesuatu yang harus dididik pada anak-anak kerana ia mampu menjadikan anak itu lebih bertanggungjawab dan berjiwa besar. Bayangkan dunia tanpa kemaafan dan dipenuhi kemarahan dan dendam. Tak best kan?

Mengajar Anak Memohon Maaf Dengan Ikhlas 💖

Bila kelembutan kasih-sayang dirasai oleh seseorang anak, hatinya penuh dengan kasih-sayang. EQnya berkembang. Ini menyebabkan anak itu boleh merasai perasaan orang lain terutamannya ibu bapa

Bila Suami Isteri Tidak Sepakat

Susah bila suami isteri tidak sepakat mendidik anak-anak.😭 Siapa setuju? Apakah diantara kesannya bila keadaan ini berlaku. Anak-anak payah memberi kerjasama dengan ibu bapa. Hormat pun tidak ada sebab ayah dan ibu tidak hormat satu sama lain.

Dilema Ibu Bekerja

Di tempat kerja asyik ingatkan anak-anak dan tak dapat beri yang terbaik. Sedangkan, macam mana rezeki nak jadi halal jika buat kerja tak fokus dan low standard. Makan gaji buta dan makan diri namanya tu.

Cabaran Mendidik Anak-anak Zaman Sekarang dan Bagaimana Mengatasinya

Cabaran setiap zaman dan keluhan ibu bapa mengenai mendidik anak-anak zaman itu adalah sama sebenarnya. Keluhan kerana tak sama anak-anak zaman sekarang berbanding dulu

Risau Tinggal Anak Semasa Kerja? Jom baca tips cari pengasuh!

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Itulah perasaan bila Ibu membaca atau mendengar berita anak-anak kecil yang menjadi mangsa pengasuh.

Fahami Mengapa Anak 3 Tahun ke Bawah Selalu Mengamuk

“Kenapalah anak saya ni buat perangai gini. Selalu sangat mengamuk. Aduhai..stress saya dibuatnya.”

Fahami Rintihan Hati Anak Yang Baru Dapat Adik

Apakah benar, bila kita baru dapat baby dan ada abang atau kakak baby itu nampak cemburu? Bagaimana nak atasinya?

Petanda Anak 5 Tahun Hatinya Sangat Terluka

Bila anak sudah 5 tahun dan masih suka merajuk dan mengamuk, memukul orang, menyakitkan orang, ini petanda semasa anak itu mengamuk semasa dia kecil, emosi amuk itu tidak dikendalikan dengan baik.

Anak yang selalu dipukul akan suka memukul

Sebagaimana yang Ibu kerap kongsikan, kekerapan memukul anak bagi membetulkan anak adalah cara yang sangat merbahaya. Ibu sangat-sangat suka perkongsian Puan A yang kisahnya telah dikongsikan kepada Ibu.

Kata-kata dan Tindakan Pada Anak 4 Tahun

Jom jadi ibubapa yang lebih sabar lebih hebat. Baiklah, kali ini saya nak kongsikan pula bagaimana untuk tangani fasa individuating anak yang berumur 4 tahun.

Bagaimana hendak marah anak, tapi anak jadi lagi hormat dan sayang kepada kita

Dalam mendidik anak-anak, adakalanya kita perlu memarahi mereka. Kemungkinan kerana mereka perlukan sedikit sentakan agar mereka boleh memahami kepentingan atau bahaya sesuatu perbuatan itu.

Jangan Matikan “Suis Kehebatan Anak Mu”

Anak kecil, tidak pernah merasakan batasan untuk melakukan sesuatu. Walaupun dia tidak tahu, dia senantiasa merasakan dia boleh melakukan segala-galanya.
Kuasa pelukan Kasih Sayang

Kuasa Pelukan Kasih Sayang – Anak jadi Bijak!

Tahukah anda bahawa pelukan boleh mengubat? Tahukah anda pelukan boleh menenangkan perasaan yang dipeluk dan yang memeluk? Tahukah anda pelukan boleh menguat ikatan kasih-sayang pemeluk dan yang dipeluk?

Anak Yang Sering Dimarah Boleh Jadi Bodoh!

Memarahi anak memang suatu yang ramai ibu bapa tak suka. Namun, ramai juga yang tiada skil untuk mengawal diri terutama bila marah sudah di ambang bibir dan dada dah turun naik.

Sabar Ajar Anak Tidur Berasingan

Seorang bapa yang sangat prihatin pernah bertanyakan Ibu soalan penting. Beliau mempunyai anak perempuan (sulung) berumur 5 tahun. Anaknya sangat rapat dengannya berbanding ibunya. Si bapa ini mahu mendidik anak agar tidur berasingan...

5 Sebab anak tak dengar kata

Alahai, stressnya rasa bila apa yang kita katakan, pesan atau nasihati anak tak diikut. Kalau kita dah mengulang-ulang benda yang sama banyak kali juga, masih tak memberi kesan, kat mana lagi yang tak kena. Kadang-kadang rasa nak ‘give up’!
BAGAIMANA NAK KENDALIKAN LEDAKAN EMOSI ANAK YANG BARU MASUK SEKOLAH?

6 cara bagaimana nak kendalikan ledakan emosi anak yang baru masuk sekolah?

Minggu ini adalah minggu persekolahan pertama bagi pelajar darjah satu dan yang baru masuk tadika. Ibu teringat akan zaman-zaman anak-anak masuk sekolah...

Pentingnya Enam Tahun Pertama Hidup Anak

Enam tahun pertama dalam kehidupan anak kita umpama waktu kita menyemai benih. Sekiranya anda memberikan perhatian yang teliti untuk enam tahun pertama ini, maka percayalah enam tahun yang berikutnya dan tahun-tahun yang seterusnya

Bila Anak Mengamuk

Cerita anak-anak mengamuk ni memang penuh dalam inbox Ibu. Ramai yang bertanya macam mana nak atasi keadaan ini. Ibu sertakan dua contoh di bawah ini. Mungkin bila anda baca, ada persamaan dengan apa yang anda alami.

Anak-anak lelaki sering bergaduh? Ini pesan ibu…

Satu soalan daripada Noraihan Lop Abdul Rashid. Ibu, saya ada dua orang anak lelaki, 6 tahun dan 5 tahun. Mereka berdua suka bergurau ketawa then lastly pasti akan ada seorang yg menjerit or menangis.

ROTAN SAMPAI BERBEKAS! Cara Selesai Pelajar Bermasalah?

Blog Ibu ini adalah menjawab sebuah saranan dari wassap seorang guru berkaitan dengan kisah sedih Tragedi Thafiz Ittifaqiyah 14hb September 2017 baru-baru ini.

Anak-anak Sekarang Lebih Agresif? Atau Sebenarnya Mereka Itu Lebih Ekspresif!

ANAK-ANAK SEKARANG LEBIH AGRESIF? ATAU SEBENARNYA MEREKA ITU…
3 Langkah Mudah Anak Dengar Cakap Blog Ibu Rose

3 Langkah Mudah Anak Dengar Cakap

3 Langkah Mudah Anak Dengar Cakap. Sebelum itu Point No 3 Pasti…
VAK sistem anak belajar blog Ibu Rose

VAK Sistem : 3 Cara Anak Atas 2 Tahun Mengambil Informasi

VAK SISTEM : 3 CARA ANAK ATAS 2 TAHUN MENGAMBIL INFORMASI  (foto…

Apakah Kesan Penceraian Terhadap Anak-anak

Apakah Kesan Penceraian Terhadap Anak-anak Kepedihan dan…
Bendentum Berita Guru Meninggal

BERDENTUM BERITA GURU MENINGGAL SENDIRIAN! – Siapa yang SALAH? Baca komen Ibu Rose

Tajuk Dari Siakap Keli Guru Dalam Pantang Meninggal Dunia…
Ulasan Ibu Rose Mengenai Teguran Chef Wan

BERDESING TELINGA DENGAN TEGURAN CHEF WAN! Ibu Rose mengupas teguran Chef Wan

BERDESING TELINGA DENGAN TEGURAN CHEF WAN! Ibu Rose mengupas…

Ramadhan dan Kemaafan

Ramadhan dan Kemaafan   Dalam hampir setiap agama…
Selamat Menyambut Ramadhan Bulan Mulia Ibu Rose

Selamat Menyambut Ramadhan Bulan Mulia

Selamat Menyambut Ramadhan Bulan Mulia Ramadhan bulan yang…
Ibu Rose Tips Mengajar Anak Kecil Berpuasa Untuk Pertama Kali

Tips Mengajar Anak Kecil Berpuasa Untuk Pertama Kali

Tips Mengajar Anak Kecil Berpuasa Untuk Pertama Kali Sempena…
Ibu Rose Bagaimana Didik Anak Berpuasa

Bulan puasa dah nak dekat. Bagaimana didik anak sekecil usia 2 tahun untuk berpuasa?

Ramadhan tinggal beberapa hari sahaja lagi.   Bersediakah anda…
Ibu Rose Kaedah Glen Doman Ransang Otak Anak

Kaedah Glenn Doman Rangsang Otak Anak

( Artikel ini adalah wawancara bersama Ibu Rose yang ditulis…
(EBOOK) 6 Rahsia Utama Didik Anak Cemerlang

E-BOOK 6 RAHSIA UTAMA – DIDIK ANAK CEMERLANG BERJAYA & BERJASA

  E-BOOK 6 RAHSIA UTAMA - DIDIK ANAK CEMERLANG BERJAYA…

3 PERKARA KURANGKAN STRES DALAM PARENTING

Ramai sangat paraibu hari ini yang menanggung stress yang amat…

Beware dan Be Aware Ancaman Pornografi Kepada Anak-anak

Salam Sejahtera Sayang Semua, Bila mendidik anak-anak, kita…

ROTANLAH ANAK SUPAYA MEREKA TAKUT DENGAN KITA DAN TAK JAHAT?????

ROTANLAH ANAK SUPAYA MEREKA TAKUT DENGAN KITA DAN TAK JAHAT????? Bila…

Anak Usia 0-3 Tahun – Apa Penting Tahap Umur Baby Baring Melentang tu?

Ramai ibu bapa tidak tahu PENTINGNYA tahap umur BABY baring MELENTANG…

Jika Anak Tak Pandai Belajar – Semak Semula Matlamat dan Tujuan Belajar

JIKA ANAK TAK PANDAI BELAJAR - SEMAK SEMULA MATLAMAT DAN…

Part 2: Peranan Ayah Dalam Keluarga – Mendidik Anak Dua Tahun

Sambung.... PART 2: PERANAN AYAH DALAM KELUARGA - MENDIDIK…

Part 1: Peranan Ayah Dalam Keluarga – Mendidik Anak Dua Tahun

PERANAN AYAH DALAM KELUARGA - MENDIDIK ANAK DUA TAHUN..! Semasa…

Bagaimana Untuk Melarang Anak Usia 3 Tahun ke Bawah dari Melakukan Sesuatu Berbahaya

  Bila melarang anak-anak kecil usia 3 tahun ke…

Allah Itu Maha Satu – Nasyid

Lirik Allah itu Maha Satu Allah itu Maha Satu dan Maha Pencipta Dia…

Parenting Bijak Online – Part II

Pernahkah anda bertanyakan, “Kenapa anak-anak zaman sekarang…

Parenting Bijak Online – Part I

Pernahkah anda bertanyakan, "Kenapa anak-anak zaman sekarang…

Warkah untuk lelaki bergelar SUAMI – Pesanan dari Ibu Rose

Para suami yang Ibu kasihi dan hormati, Sesuatu yang ingin…

Teknik Jadi Ibu Bapa Proaktif Untuk Membantu Perkembangan Anak-anak

Contoh cara jadi ibu bapa PROAKTIF 1. Jika tidak mahu…

Pesanan Ibu Rose Untuk Ibu yang Berkerjaya

  UNTUK PARA IBU BERKERJA DI LUAR Sayang, Balik kerja,…

Langkah-langkah Didik Anak Berakhlak Mulia

Semasa anak masih di dalam kandungan Begini, sejak anak itu…

“Saya Takut Anak Saya Tidak Hormat Saya”

Forum Anda Bertanya, Ibu Rose Menjawab Soalan: Masalah…

“Mengapa Anak Remaja Saya Malas Belajar?”

Sesi Forum Anda Tanya, Ibu Rose Menjawab MENGAPA ANAK…

Apa Nak Buat Bila Anak Suka Bertanya Itulah..Inilah…..

BILA ANAK SUKA BERTANYA ITULAH INILAH... Pada usia 3 tahun…

Anak Dua Tahun Suka Sangat Kata ‘NO!NO!NO!’…….Kenapa yer?

ANAK USIA DUA TAHUN SUKA SANGAT KATA 'NO,NO,NO!'...KENAPA YER...   Pada…

Tips Apa Nak Cakap Pada Anak Bila Anak Kena Buli

  Salah seorang anak Ibu pernah kena buli. Beliau dikutuk…

5 Langkah Menangani Anak Tantrum Usia 1.5 tahun ke 2.5 tahun

  Anak berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak,…

Tips Didik Anak Yang Lebih Tua Cemburu Dengan Adiknya

Pernah tak melihat anak dibawah 2 tahun nampak macam nak…

Patutkah Anak Perfectionist di Label Ego dan Degil?

    ANAK YANG TERLALU 'PARTICULAR' MACAM…

7 Tips Menangani Anak Suka Bergaduh

/
Seorang ibu muda PENING kerana ANAK-ANAKnya SUKA BERGADUH. "Tak…

6 Cara Mengatasi Anak Mengamuk

  Ada bebarapa orang bertanya; 'BAGAIMANA UNTUK MENGATASI/…

Mengapa Perlu Stres Anak Kurang Pandai Seperti Anak Kawan?

MENGAPA PERLU STRES JIKA ANAK KITA KURANG PANDAI DARI ANAK…

Mendidik anak, Tanggungjawab Siapa?

Di dalam membesarkan anak-anak tidak akan tersanggup dan terpikul…

Part 2: Peranan ayah dalam mendidik anak usia 2 tahun

/
Sambung PERANAN AYAH dalam mendidik  ANAK DUA TAHUN... Pada…

Apa jadi kepada anak yang sering kena marah

Soalan: Ibu, apa jadi kepada pemikiran anak yang sering dimarah? JAWAPAN:…

Tips hantar anak pergi ke sekolah buat kali pertama!

  Awal tahun 2017 ini, pasti ramai ibu bapa yang…

Apa sebab anak pertama cemburu kehadiran adik baru

  KENAPA ANAK PERTAMA JELES BERLEBIHAN KEPADA ADIK…