Kuasa Pelukan Kasih Sayang – Anak jadi Bijak!

Tahukah anda bahawa pelukan boleh mengubat? Tahukah anda pelukan boleh menenangkan perasaan yang dipeluk dan yang memeluk? Tahukah anda pelukan boleh menguat ikatan kasih-sayang pemeluk dan yang dipeluk?

Sabar Ajar Anak Tidur Berasingan

Seorang bapa yang sangat prihatin pernah bertanyakan Ibu soalan penting. Beliau mempunyai anak perempuan (sulung) berumur 5 tahun. Anaknya sangat rapat dengannya berbanding ibunya. Si bapa ini mahu mendidik anak agar tidur berasingan…

5 Sebab anak tak dengar kata

Alahai, stressnya rasa bila apa yang kita katakan, pesan atau nasihati anak tak diikut. Kalau kita dah mengulang-ulang benda yang sama banyak kali juga, masih tak memberi kesan, kat mana lagi yang tak kena. Kadang-kadang rasa nak ‘give up’!

6 cara bagaimana nak kendalikan ledakan emosi anak yang baru masuk sekolah?

Minggu ini adalah minggu persekolahan pertama bagi pelajar darjah satu dan yang baru masuk tadika.
Ibu teringat akan zaman-zaman anak-anak masuk sekolah…

Pentingnya Enam Tahun Pertama Hidup Anak

Enam tahun pertama dalam kehidupan anak kita umpama waktu kita menyemai benih. Sekiranya anda memberikan perhatian yang teliti untuk enam tahun pertama ini, maka percayalah enam tahun yang berikutnya dan tahun-tahun yang seterusnya

Bila Anak Mengamuk

Cerita anak-anak mengamuk ni memang penuh dalam inbox Ibu. Ramai yang bertanya macam mana nak atasi keadaan ini. Ibu sertakan dua contoh di bawah ini. Mungkin bila anda baca, ada persamaan dengan apa yang anda alami.

Anak-anak lelaki sering bergaduh? Ini pesan ibu…

Satu soalan daripada Noraihan Lop Abdul Rashid. Ibu, saya ada dua orang anak lelaki, 6 tahun dan 5 tahun. Mereka berdua suka bergurau ketawa then lastly pasti akan ada seorang yg menjerit or menangis.

ROTAN SAMPAI BERBEKAS! Cara Selesai Pelajar Bermasalah?

Blog Ibu ini adalah menjawab sebuah saranan dari wassap seorang guru berkaitan dengan kisah sedih Tragedi Thafiz Ittifaqiyah 14hb September 2017 baru-baru ini.

3 Langkah Mudah Anak Dengar Cakap

3 Langkah Mudah Anak Dengar Cakap. Sebelum itu Point No 3 Pasti Buat Anda Terkejut Kenapa Anak Tak Dengar Cakap

 

Anak Tak Dengar Cakap Blog Ibu Rose

(sumber foto dari google.com)

Parenting Bijak Pro Ibu Rose

Ibu sering dapat mesej di inbox Ibu ramai ibu bapa mengadu anak tak mendengar cakap. Sampai STRES mereka dibuatnya! 

Grrrrr.. geram betul kan? Sabar. Ibu pun pernah mengalami hal begini tetapi iyelah Ibu pun sudah berpengalaman lebih 28 tahun pengalaman dalam bidang pembangunan insan jadi melalui kajian dan pengalaman Ibu,

mungkin coretan Ibu kali ini akan dapat membantu anda semua.

Setuju ke jika Ibu katakan untuk menyelesaikan sesuatu masalah, perlulah kita tahu dahulu apakah SEBAB/PUNCA terjadinya permasalahan itu.

Oleh itu, di bawah Ibu senaraikan dahulu :

5 SEBAB IBU BAPA TIDAK TAHU KENAPA ANAK TAK DENGAR CAKAP

Anak Tak Dengar Cakap

(sumber foto dari google.com)

1. IBU BAPA SENDIRI TAK DENGAR CAKAP SESEORANG YANG LEBIH TUA

Mungkin anak anda pernah lihat anda tidak dengar orang yang lebih tua- contohnya seperti ibu bapa anda, suami atau isteri.

Bila dia nampak cara dan akhlak kita begitu, dia pun tiru. Mungkin pada pendapat mereka itulah caranya untuk behave

Yang penting adalah untuk anda lebih peka akan kelakuan anda.

Ibu nak ingatkan dengan penuh kasih sayang, bahawa anda adalah pemimpin kepada anak anda.  

Contoh ibarat anda panjat bukit, anda sudah ke hadapan, dan anak di belakang. 

Jadi dia akan ikut cara anda. Walaupun ada jalan lain tetapi dia akan cenderung melihat dan mengikut cara anda.

Dia ada idea dia sendiri dan dia ingin buktikan idea dia.

Dia mahu anda dengar idea dia. Nampak mcam dia tak dengar cakap tapi apa yang anda perlu buat ialah berikan dia ruang untuk bercerita.

 

2.ANDA PERNAH BUAT TAK TAHU APABILA DIA MEMINTA SESUATU

Cuba anda ingatkan semula, pernah atau tidak terjadi kejadian anak anda minta sesuatu tetapi anda buat tak tahu.

Atau kadang-kadang anak anda cakap atau cerita sesuatu, anda tidak sedar atau peduli.

Mungkin kerana anda tengah sibuk dengan kerja anda.

Jika pernah, pada pemikiran anak anda, itulah behaviour yang dia belajar.

Jadi dia pun akan melakukan perkara yang sama. Ataupun jika dia dengar pun mungkin kerana dia takut akan anda.

 

3.SELF PRESERVATION – MENYELAMATKAN DIRI

Ibu rasa tak ramai yang sedar akan perkara ini. Anak itu tak dengar cakap sebab dia tak rasa selamat. Apa tanda-tanda dia?

Jika anak tidak rasa selamat. Sama ada dia tutup telinga dia atau dia nak lari dari situ.

Atau seperti dia ada di situ tetapi dia tak ada. Kenapa?

Sebab kadang-kadang bila mak bercakap, mak akan marah jer

Jadi dia nak selamatkan diri dia, dia akan switched off. Terutamanya yang remaja.

 

4.ANAK ANDA SEDANG DALAM ‘GENIUS STATE

Apa itu ‘GENIUS STATE’? – Ianya adalah satu keadaan apabila anda sedang ralit melakukan sesuatu dengan sebegitu kusyuk dan fokus.

Apa yang selalu berlaku, ada sesetengah ibu bapa apabila melihat anak sedang bermain,

mereka akan ada satu tanggapan yang dia sedang membuang masa.

Sebab bermain itu adalah membuang masa. 

Tetapi bagi anak,  bermain adalah cara dia belajar.

Contoh anak usia 10 tahun, dia sedang bermain. Sebenarnya dalam dunia dia mungkin itulah istana dia.

Segala benda dari luar dia tak sedar. ‘Genius state’ sangat penting untuk seseorang itu ada supaya dia boleh fokus dengan apa yang dia sedang buat.

Tetapi apabila sering diganggu lama-lama dia tak boleh nak fokus. 

Itu yang akan ada masalah anak susah nak fokus

Sebenarnya semasa anak anda  dalam ‘genius state’ dia tak dengar pun apa yang anda cakap.

Jadi bila tak dengar, dia tidak menyahut. Bila tak menyahut, ada yang akan labelkan “kenapa tak ikut cakap mak?”

Yang lebih teruk sampai tahap marah dan pukul anak.

Lainkali kalau  anda panggil 2-3 kali tetapi tidak disahut, anda pergi tengok apa sebenarnya yang dia sedang lakukan.

Okay, pasti ada yang nak tahu bagaimana cara nak break the genius state.

Ikuti langkah ini:

1.Pergi ke tepi anak  dan pegang sedikit bahu atau tangan dia dan kata,” sayang tadi mama panggil”

2.Mungkin dia akan terkejut, anda cakap,

“It’s okay mungkin tadi sayang sedang fokus. I just want you to know that tadi mama panggil dan mama suruh buang sampah. Boleh tak sayang stop main dahulu dan buat apa yang mama suruh dan lepas tu boleh sambung main semula”

Dan saksikan magiknya selepas itu. Boleh komen di bawah selepas menggunakan tips ni ya. Ibu pun nak tahu juga apa jadi 🙂

 

5. PENERANGAN TIDAK CUKUP JELAS

Ini satu perkara yang Ibu notice apabila Ibu terdengar perbualan Ibu bapa di luar sana.

Bahasa yang digunakan tidak child-friendly.

Contoh anak itu berusia 3 tahun, anda berharap dia boleh faham seperti anak usia 15 tahun.

Jadi anak anda tak faham apa yang anda cakap kerana usia dia. Dia belum lagi matang dan belum lagi memahami seperti yang anda harap dia fahami.

Ada beberapa perkataan yang dia sendiri belum pandai.

Dalam kes begini ramai yang beranggapan anak tak dengar cakap sedangkan bukan anak tak dengar cakap tetapi dia tak faham apa sebenarnya yang anda cuba sampaikan.

Contoh:

Anda suruh dia pergi solat. Dan dia tidak solat. Kerana dia tak faham apa itu solat.

Mungkin masa itu dia berusia 7 tahun atau lebih muda dari itu.

Anda pula tak ambil masa untuk jelaskan apakah solat , kebaikan solat, kenapa kita perlu solat.

Ramai yang berikan example begini:  “kita kena solat kalau tak Allah marah”.

Sebenarnya penerangan itu tak cukup untuk dia faham sebenarnya.

Atau contoh ini: “Jangan  bergaduh, bergaduh tak baik”.

Kenapa tak baik? Penjelasan tak cukup mantap untuk dia terpengaruh untuk tidak melakukan sesuatu yang terlarang.

Okay, sekarang anda sudah faham SEBAB/PUNCA, jom baca apa pula tips untuk:

3 LANGKAH MUDAH ANAK DENGAR CAKAP

 

anak dengar cakap blog Ibu Rose 1

(sumber foto dari google.com)

 

1.MEMAHAMI TAHAP PERKEMBANGAN DAN EMOSI ANAK

Ramai ibu bapa tidak ada pemahaman mengenai tahap perkembangan anak-anak mengikut usia.

Oleh kerana tidak tahu, sebab itulah ramai yang cenderung membuat anggapan buruk pada anak dan akhirnya stres.

Contoh : Anak umur 2 tahun – anak ni masih dalam ‘Fasa Individuating’ atau lebih dikenali dengan – Fasa Mengamuk.

Apabila kita memahami fasa yang sedang anak lalui, jadi apabila anak sedang mengamuk,

kita berikan ruang untuk dia bertenang dulu.

Kemudian barulah merapati anak itu. Bila dah tenang barulah kita bercakap dan memberikan arahan.

Cakap dengan tenang, tegas dan kasih sayang.

 

2. KENAL PASTI VAK SISTEM ANAK ANDA

Setiap orang belajar dan menerima maklumat dengan cara yang sangat berbeza.

V- VISUAL

A- AUDITORY

K- KINESTATIC

KLIK SINI UNTUK BACA  : VAK Sistem : 3 Cara Anak Atas 2 Tahun Mengambil Informasi

 

3.TENAGA/EMOSI PERKATAAN SAMA LEVEL DENGAN PERBUATAN

Contoh : Anda ingin mengajak anak anda pergi mandi. Masa tu mungkin dia sedang seronok menonton televisyen. Antara mandi dan menonton rancangan kartun kegemaran dia, mana yang lebih seronok?

Tentulah TV tu kan!

Jadi apa yang anda perlu buat ialah, anda perlu tingkatkan tenaga anda dan create excitement.

Anda masukkan elemen emosi dalam arahan anda.

Sekarang, anda perlu mengajak anak anda itu mandi dengan penuh excitement dan seronok!

Bila anda boleh samakan level tenaga dan emosi anda dengan perkara yang anda ingin dia lakukan, supaya anak anda akan rasa teruja nak ikut arahan anda.

Semoga membantu 🙂

 

(Blog ini adalah transkrip dari FB LIVE di FB Page Ibu Rose-Mesejnya Kasih setiap Jumaat, 12.45tgh hari dan 3.15ptg di FB Group Love Circle With Ibu Rose. Jemput tonton ya 🙂

 

Nota: ‘Genius state’ adalah salah satu modul dalam Accessing Personal Genius – Neuro Semantic NLP. Jika anda berminat ingin tahu lebih lanjut sila hubungi 03-6143 9727

 

 

 

VAK Sistem : 3 Cara Anak Atas 2 Tahun Mengambil Informasi

VAK SISTEM : 3 CARA ANAK ATAS 2 TAHUN MENGAMBIL INFORMASI 

VAK sistem anak belajar blog Ibu Rose

(foto sumber dari google.com)

Ada 3 orang Ibu yang anak mereka lebih kurang 2 tahun lebih. Mereka ingin buat test anak siapa yang paling dengar cakap.

Ibu A: “Kita nak beritahu pada anak kita, air dalam cerek ni panas. Kita tak nak dia pegang. Setuju?”

 

Tiga-tiga mereka mengangguk, Tetapi dalam diam rupanya ada seorang ibu ni sudah berdebar-debar sebab anak dia memang tak dengar cakap selama ini.

 

Ibu A

Anak dia memang  memang senang dengar cakap. Cakap sekali sahaja pun dah faham.

“Baby, panas.. panas.. jangan pegang”

Baby dia pun tak pegang sebab faham.

 

Ibu B

Anak si Ibu B ni kadang-kadang tak dengar cakap.

“Baby, ni panas. Jangan pegang”

Tetapi nampak seperti baby tu macam nak pegang tapi ibu dia cepat-cepat buat aksi menggambarkan keadaan panas.

Jadi baby pun tak pegang dan pergi ke tempat lain.

Jadi Ibu ni pun berkata, “not so bad lah anak aku boleh dengar cakap”. Senyum lega dan mungkin bangga.

 

Ibu C

Anak Ibu C memang tak makan saman, cakap lah macam mana pun dia tak dengar.

“Baby, panas. PANAS”.

Tapi anak dia datang juga menonong.

Ibu C cuba lagi dengan cakap “Baby.. panas. panas!” Sambil membuat aksi pegang dan rasa panas.

Tetapi baby dia memang tak makan saman! Anak dia tetap pegang dan rasa kepanasan dan menangis.

 

APA YANG ANDA BOLEH BELAJAR DARI CERITA INI?

Mengapa perkara ini terjadi?

Anak yang pertama faham informasi melalui audio. Jadi bila sebut panas, dia sudah faham.

Anak kedua, visual. Jadi apabila ibunya mendemonstrasikan rasa panas, dia boleh faham.

Tetapi, anak ketiga. Dengar atau lihat dia tak faham sehinggalah dia perlu pegang sendiri. Sebab dia adalah seorang kinestatik.

Tak ada cara yang lebih baik atau pandai. Ini cumalah cara kita menerima dan menyampaikan informasi ke otak.

Ibu ada terangkan panjang lebar dalam Kelas Audio Parenting Bijak Pro Ibu. Memang ada modul khas mengenai VAK sistem sahaja. Ramai ibu bapa atau pelajar tidak faham akan cara diri sendiri belajar dan akhirnya dianggap tak pandai oleh banyak pihak.

Parenting Bijak Pro Ibu Rose

✔ Audio Class PBP ini adalah Panduan Parenting Komprehensif untuk anak-anak berusia dari 0-17 tahun.

✔ Anda boleh download di komputer dan kemudian didengar melalui apa sahaja alat yang boleh menggunakan MP3. Di mana-mana sahaja dan bila-bila masa. Nak dengar masa drive pergi balik kerja redah jem pun seronok.
.
PBP Mengandungi 3 Modul Utama:

– MODUL 1 – 6 Topik Parenting Bijak:

01: Tujuan Utama Keibubapaan
02: Bagaimana Untuk Membebaskan Kehebatan Anak Anda
03: Kenali Diri Anak Anda
04: Pertumbuhan Anak 0-6 tahun
05: Pertumbuhan Anak 7-13 tahun
06: Pertumbuhan Anak 14-17 tahun

– MODUL 2 – Multiple Intelligences: Bagaimana Anak Anda Bijak?

– MODUL 3 – VAK Bijak Belajar

Kesemua modul lengkap ini Ibu susun dari penyelidikan dan pengalaman dalam bidang Parenting dan Pembangunan Manusia selama lebih 27 tahun. Anda hanya perlu dengar, hayati dan amalkan.

Suara Ibu Rose sendiri yang akan menjadi halwa telinga anda sepanjang MP3 ini. Diselang seli dengan lagu background yang menenangkan, anda pasti terhibur sambil belajar sesuatu dari nya.
.
Juga sebagai pembeli Audio Class MP3 ini, anda boleh hubungi Ibu Rose di FB Group Khas dan anda boleh bertanya sebarang pertanyaan dan permasalahan di situ.
.
Anda akan merasa seolah-olah Ibu Rose berada di depan anda, membimbing dan memimpin anda menjadi ibu bapa yang terbaik untuk anak-anak anda.

“Sampai sekarang kalau anak saya buat salah dia akan buat ‘love note’ to say sorry. Or even dia akan selitkan love note ‘Azim sayang ibu’ dalam purse saya. Dia selalu datang kat saya dan nak pegang tangan saya. Ada ketika rasa stress jugak bila dia masih tak dengar cakap. Tapi benda tu tak macam dulu.. dulu saya mudah stres dan berhari-hari stres. Tapi sekarang saya stress 5 minit je lepas tu saya ok. Sebab saya ikuti nasihat Ibu Rose” 😁

“Saya suka parenting audio tu.. situ komprehensif 😃 Saya boleh dengar ulang2 kali. Bila rasa down dengan parenting skill diri saya, saya akan dengar semula dan remind sekali lagi apa yang tak kena dengan diri saya . Senang cakap audio tu untuk saya dengar selalu supaya saya keep reminding untuk keep enjoying dunia parenting. 😃 😍 😍”– Pn Naz”

Berapa harganya Ibu?

Harga sebenar adalah RM257.

Tapi sekarang Ibu Rose ingin membantu anda yang memerlukan, Ibu Rose nak bagi hanya RM97 sahaja. Anda JIMAT RM160! Wow!Banyak jimat tu.

Berminat? Tekan je link ni   www.wasap.my/60169731080/PARENTINGBIJAKPRO

ATAU Anda boleh terus ke http://iburose.com/parentingbijakpro/