Anak Yang Sering Dimarah Boleh Jadi Bodoh!

Memarahi anak memang suatu yang ramai ibu bapa tak suka. Namun, ramai juga yang tiada skil untuk mengawal diri terutama bila marah sudah di ambang bibir dan dada dah turun naik.

Maka terloncatlah kata-kata dengan aura perkataan yang sangat besar dan kuat, ibarat dentuman bom ke dalam diri anak. Anak terus berhenti membuat apa yang dilarang serta merta. Dan ramai ibu bapa menyangka, ianya sangat efektif. Sebab hasil terus dapat dan sangat cepat.

Mak bila ini berlaku, maka ramai yang meneruskan cara ini dan menjadikan marah itu sebagai cara untuk mengawal anak yang tidak tahu duduk diam dan sering mahu lakukan cara dia. Maka parentingnya menjadi parenting yang asyik marah anak. Adakalanya memang tulenlah kemarahan itu kerana nak membetulkan anak. Tak kurangnya, sebab keadaan diri yang penat tapi banyak lagi kerja yang perlu dilakukan. Rimas dengan masalah harian. Sesak nafas dengan duit asyik tak cukup. Lantarannya, marah yang pada mulanya adalah kerana sayang dan mahu membentuk, menjadi cara melepaskan emosi dan anak menjadi ‘punching bag’.

Apa yang lagi menyedihkan adalah, ada yang menggunakan alasan untuk menyakinkan diri bahawa perbuatan marah-marah adalah okay…mereka memberi alasan yang biasa dah didengari, “saya marah anak sebab saya sayangkan dia. Saya tak nak dia buat silap!”

Ketahuilah, tak salah marah anak. Terutama bila sangat perlu untuk dai tidak meneruskan perbuatan yang bakal merosakkan dia dan keluarga dan orang ramai. Yang salah adalah bila parenting kita hanyalah dipenuhi dengan marah-marah.

Jika ini yang berlaku, kita perlu ambil langkah ke belakang dan berfikir dan bertenang; tanya diri; “Adakah ini cara parenting yang hendak saya teruskan?” Kenapa anda tak mahu penuhkan parenting anda dengan marah-marah; inilah sebabnya. Sila teruskan membaca –

Bila anak berada di dalam keadaan yang meragui keselamatannya, tenaga di otak anak akan pergi ke bahagian otak yang paling bawah, iaitu Otak Reptilia atau Otak Takut.

Di sini, ada 3 jenis respon sahaja. Lari, lawan atau lembik kaku.

Jika anda bernasib baik, anak sekadar lari atau lawan. Tapi jika masuk kepada lembik kaku…inilah dimana anak itu boleh menjadi gagap, tak berani nak berfikir, tak konfiden memanjang dan hilang kemahuan untuk melakukan sesuatu termasuklah belajar.

Bila ajar, dia akan takut dan sgt malas untuk belajar. Ya,lah takut nanti kena marah lagi.

Jika anda tahu anda baran, atau suka marah2, Ibu sarankan cari jalan pulihkan diri anda balik. Anda tak dilahirkan baran begitu. Something in your life has caused that or series of things has caused that.

Do something about this. It is not cool at all, memanggil diri “saya ni baran” kenapa nak identify kan diri dengan panggilan itu. Ianya hanya menguatkan identiti yang memusnahkan hidup anak2 anda?

Belajarlah untuk menjadi sabar. Menjadi sabar ini juga kemahiran.

Setiap cabaran ada jalan penyelesaiannya.

Salam kasih – Ibu Rose.

#BetterParentBetterChildren #BPBC

Love & Sabar

Comments

comments