Entries by

Langkah-langkah Didik Anak Berakhlak Mulia

Semasa anak masih di dalam kandungan Begini, sejak anak itu masih di dalam kandungan, kita sudah memberi input mengenai pentingnya berakhlak mulia, apa itu akhlak mulia dsbnya. Selepas Lahir Bila dia sudah lahir, kita teruskan memasukkan ke dalam mindanya akan bagaimana perbuatan yang baik itu dan kenapa. Siapa contohnya dsb. Kita nyanyikan dan dodoikan dia […]

“Saya Takut Anak Saya Tidak Hormat Saya”

Forum Anda Bertanya, Ibu Rose Menjawab Soalan: Masalah saya Ibu, anak sulung saya bila saya marah ada masa-masanya dia macam memberontak atau jalan hentak kaki dan lain-lain.. Saya rasa sedih dan tak tau macam mana nak handle dia.. sebab pada saya marah-marah sampai bab menengking-nengking bukan penyelesaiannya.. Macam mana bu ye? Saya tak nak adik-adik […]

“Mengapa Anak Remaja Saya Malas Belajar?”

Sesi Forum Anda Tanya, Ibu Rose Menjawab MENGAPA ANAK REMAJA SAYA MALAS BELAJAR? Soalan: Ibu..saya pula alami masalah anak sulung yang lelaki, berumur 16tahun dah sekarang ni..beza jarak umur yang jauh dengan adik-adik yang lain. Anak nombor 2 baru 9 tahun..nombor 3 5tahun dan paling last 1 tahun. Dengan adik-adik, Alhamdulillah dia ok cuma masalahnya […]

Anak Dua Tahun Suka Sangat Kata ‘NO!NO!NO!’…….Kenapa yer?

ANAK USIA DUA TAHUN SUKA SANGAT KATA ‘NO,NO,NO!’…KENAPA YER…   Pada usia 2 tahun begitu, anak suka sangat mengatakan NO, kenapa ya? Tanya seorang Ibu muda. Sudahlah suka kata NO, tak mahu disuap, dipakaikan baju…semua nak buat sendiri…jika tak beri siap lembikkan badan dan campak barang lagi…pening saya Ibu! sambungnya. Ibu senyum saja. Mana tak […]

Tips Apa Nak Cakap Pada Anak Bila Anak Kena Buli

  Salah seorang anak Ibu pernah kena buli. Beliau dikutuk gemuk oleh seorang lelaki dewasa. Kutukan ‘gemuk’ itu keluar dari mulutnya tanpa ada memikirkan perasaan seorang anak yang ketika itu baru berusia 10 tahun. Ibu peluk anak Ibu di hadapannya dan katakan dengan berbisik kepada anak Ibu itu, Ibu katakan ” Sayang cukup dan sempurna […]

Patutkah Anak Perfectionist di Label Ego dan Degil?

    ANAK YANG TERLALU ‘PARTICULAR’ MACAM SEMUA MESTI PERFECT….DILABEL EGO DAN DEGIL, PATUTKAH? Mungkin ada diantara anda yang mengalami keadaan begini…Ibu beri amaran sikit kat sini…panjang perkongsian ni…namun Ibu yakin anda boleh baca dan fokus. <3 SOALAN Salam. Ibu Rose, saya amat sukakan tulisan Ibu dan bnyk tulisan Ibu yg membuatkan saya dan suami bermuhasabah […]

7 Tips Menangani Anak Suka Bergaduh

Seorang ibu muda PENING kerana ANAK-ANAKnya SUKA BERGADUH. “Tak tahu apa nak buat lagi, Ibu,” keluhnya. IBU SHARE di sini 7  Tips Menangani Anak Suka Bergaduh 1- Sering luahkan perasaan kasih anda kepada anak-anak dan biar nampak sama rata. 2- Berhenti membanding-bandingkan mereka. Setiap anak ada keistimewaannya. Apa yang hendak kita nampakkan ialah keistimewaan mereka. […]